Tarçının Faydaları » Faydalari.gen.tr

Tarçının Faydaları

Adını kabuğundan elde eden, ana vatanı sri lanka olan tarçın ağacından almıştır. Tarçının faydaları birçok hastalığın tedavisinde kullanılmasının yanında yemeklerde baharat olarak da kullanılan tarçın dünya çapında bilinen en eski baharatlardandır. İçerisinde bulunan aktif maddelerin insan sağlığına faydalarından dolayı antik çağlardan günümüze dek doğal ilaç olarak kullanılmıştır.

İncilde adı geçen tarçın sadece içeceklere aroma katmak için kullanılırdı. Giderek çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başladı ve ek olarak mumyalamada da kullanıldı.

Tarçının Faydaları genel olarak;

Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları

Tarçın vücut ısısını dengeler. Kötü kolestrol seviyesini düşürürken iyi kolestrol seviyesinin belirli değerlerde kalmasını sağlar. İnsülin direncini    arttırarak kan şererini düşürdüğü son yıllarda yapılan araştırmalarla görülmüştür. Tip 2 diyabet hastalarında da iyileştirici özelliği bulunduğu    söylenmektedir fakat daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bakteri üremesini önleyerek gıdalarda doğal katkı maddesi olarak kullanılır. Tarçının demir düzeyi oldukça fazladır ve kandaki oksijenin hücrelere    ulaşmasını sağlayan hemoglobin üretimine de teşvik eder. İçinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde önemli rol oynar. Tarçın ve Hafıza :    Wheeling Jesuit Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre tarçın kokusu hafızayı beslemektedir ve beynin fonksiyonlarını da geliştirmektedir.    Alzheimer hastalığında görülen “tau proteinlerinin kümelenmesini” önlüyor ve aynı zamanda hastalığın ilerlemisini engelliyor.

 Bir bakışta tarçının faydaları;

  • Kanın pıhtılaşmasını önler.
  • Tarçın kokusu hafızayı güçlendirir.
  • Boğaz ağrısına ve kuru öksürüğe tarçın yağı iyi gelir.
  • Serbest Radikallerle savaşarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Adet kramplarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Mantara karşı tarçın yağı kullanılabilir.
  • Şeker hastalığına karşı önleyicidir ve şeker değerlerinin sabitlenmesinde önem taşır.
  • Geniş spektrumlu doğal bir anti bakteriyeldir.
  • Zihin yorgunluğunu alır ve kokusu zihni sakinleştirir.
Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları

 Tarçının kullanıldığı yerler

Tarçın ağacının kurutulmuş kabukları öğütülerek elde edilir. Kabukların dış yüzeyi grimsi mantar kabuklarından oluşur. Öğütülen asıl kısım bu  yüzeyin altındaki iç kabuktur. Ayrıca kabuklar iç içe koyularak kurutulduğunda ise çubuk tarçın elde edilir. Tadı tatlımsı ve yakıcıdır kokusuysa  kuvvetli ve keskin olur. Hamurişleri, çaylar, özel karışımlar ve yemeklerde kullanılabilir.

 Tarçın çayı

Tarçın çay olarak kullanıldığında sindirim sistemi bozuklukları, ishal, regly öncesi ve sonrasında oluşan ağrıları azaltmak ve soğuk algınlığı için  tercih edebilir. Hazırlanışı oldukça kolaydır. Tarçın kabuk veya toz olarak kullanılabilir. Kurutulmuş bir kabuğu birkaç parçaya ayırarak yarım litre suyun içersinde kaynatılır ve 10 dakika demlenmesi bekledikten sonra hazır hale gelir. Toz olarak kullanıldığındaysa bir, bir buçuk çay kaşığının üzerine kaynar suyu ekleyerek dört beş dakika demlenmesini bekledikten sonra hazır hale gelecektir.

Tarçın ve Bal

Tarçın ve bal düzenli kullanıldığında kalp hastalıkları, kolestrol, soğuk algınlığı ve cilt enfeksiyonlarına kadar birçok hastalıkta tedavi edici olabilir.

Toz tarçın ve balı karıştırarak kızarmış ekmekle birlikte kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz ve iki yemek kaşığı toz tarçın ile bir yemek kaşığı balı ılık suya ekleyerek de kullanabilirsiniz. Bir yan etkisi olmamasının yanında doğru miktarda kullanıldığında faydalı olacaktır. Elbette diyabet veya şeker hastası iseniz öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.